Vysávač má vyše 100 rokov, práčka je o polstoročie staršia

15.12.2007 Poprad

Poprad 15. decembra (TASR) - Predvianočné upratovanie si ženy ani nedokážu predstaviť bez vysávača. Jeden z najpoužívanejších domácich elektrospotrebičov má vyše sto rokov.
Ľudstvo zaň vďačí vrátnikovi a upratovačovi obchodov v Ohiu Jamesovi Murrayovi Spanglerovi. Keďže mal astmu, klasické zametanie smetí a prachu mu spôsobovalo problémy, a tak v roku 1900 zostrojil čistiaci prístroj s elektrickým motorom pripojeným k ventilátoru a s valcovými kefami.
V porovnaní so súčasnými vysávačmi bol čistiaci stroj obrom. Mal rozmery menšej skrine. Keď ho J. M. Spangler ukázal svojmu príbuznému, majiteľovi továrne na kožušinové výrobky Williamovi Hooverovi, ten ihneď rozšíril výrobu o prenosné vysávače a rozbehol podomový predaj. V roku 1913 prenikol vysávač aj do Európy, kde sa iba začínal prebúdzať záujem o domáce elektrospotrebiče.
Práčka je o polstoročie staršia. Prvá sa objavila v USA už v roku 1855. Bola to nehrdzavejúca skrinka na kolesách, v ktorej bol vertikálne vstavaný rám s drevenými valcami. Do práčky sa vložila bielizeň, na ňu drevené kocky a všetko sa zalialo mydlovým roztokom. Rám sa dvíhal hore a dolu pomocou páky.
Pod vznik elektrickej práčky sa nepriamo podpísal Nikola Tesla, ktorý v roku 1894 vynašiel kompresorový elektromotor. Prvé typy mali rôzne technické riešenia. Po druhej svetovej vojne patrili k najvyhľadávanejším práčky s dierkovaným bubnom. Elektrické práčky s ohrevom vody postupne nahradili poloautomatické a nakoniec automatické. Ich výrobcom na Slovensku je spoločnosť Whirlpool. V popradskom závode vyprodukujú ročne takmer dva milióny zhora a spredu plnených automatických práčok.
 

Vyberte región